זיהום מקורות המים הינה תופעה בה מקורות המים הטבעיים,
כגון אגמים, נהרות, מעיינות ומקורות מים תת-קרקעיים, מושפעים מחומרים זרים, כימיקלים או חומרים מזיקים, בדרך כלל כתוצאה מפעילות אנושית.
הזיהום עשוי להשפיע על איכות המים, ובהתאם – לגרום נזק לחיות ולאדם כאחד.
מהו זיהום מים וממה הוא נגרם? זיהום מקורות מים הוא תזרים של חומרים שונים לתוכם עד לנקודה שבה חומרים אלה פוגעים בתפקוד המערכת האקולוגית. ישנם מספר גורמים לזיהום:
– ביוב ביתי – מהווה מקור עיקרי לזיהומים ופתוגנים.
– פסולת רעילה – זרימת חומרים מסוכנים (תרכובות כימיות, חומרים מסרטנים, רעלים וכו ‘) שמקורם בתעשיות שונות או תסחיף של חומרי הדברה משדות חקלאיים.
– זיהום תרמי – שחרור מי קירור מתחנות כוח למאגרי מים (ים, אגם, נהר וכו ‘) מה שיוצר עלייה בטמפרטורת המים. טמפרטורת מים גבוהה יותר יוצרת ירידה בכמות החמצן המומסת במים וכך פוגעת באוכלוסיית הדגים ובעלי החיים הימיים אשר אינם מסוגלים לשרוד במים עם רמות חמצן נמוכות.
– זיהום נפט (נפט) – מקור הזיהום הוא נגר נפט עילי מכבישים וחניונים המזהמים את מקורות המים באופן עקבי ורציף או כתוצאה מזליגת נפט בשוגג.
פליטות נפט
אחד האסונות האקולוגיים הגדולים שידעה האנושות אי פעם הוא דליפת הנפט במפרץ (באסדת קידוח Deepwater Horizon) שהתרחשה באפריל 2010 במהלכה נשפכו 780,000 מ”ק נפט גולמי למפרץ וכתם הנפט כיסה בין 6,500 ל -1,800,000 קמ”ר. כתוצאה מהדליפה נגרם נזק חמור לדגים, בתי גידול של עופות ים ולכל היצורים הימיים באזור. למרות המשאבים הרבים שהושקעו בהתמודדות עם השלכות הדליפה, גם 4 שנים לאחר האסון המשיכו להתגלות בחופים כדורי זפת.
בעוד שניתן וצריך להאשים את התאגידים BP או Transocean שהפעילו את האסדה בה התרחשה הדליפה, וכמובן שאין לזלזל באחריותם, חשוב לזכור כי דליפות נפט או נזילות דלקים (כגון בנזין או סולר) התרחשו בעבר ולכן הם תופעה בלתי נמנעת, אסון שמחכה להתרחש בכל עת. בין אם מדובר בדליפה בצנרת המובילה, במכלית פגומה, או באסדה שבה התרחשה תקלה – כל זה יוביל לאותה תוצאה – הרס סביבתי מאסיבי ופגיעה במערכות האקולוגיות באופן החמור ביותר.